​Find det du søger:

Vejgaard Vandværks historie

​Den 18. december 1893 skrev 5 gode fremsynede Vejgaard-borgere under på en vandværkskontrakt med fabrikanterne Julius Galster og C. Mortensen, Gabrielsværk Jernstøberi og Maskinværksted i Nørresundby, Galster og Mortensen tilsikres i deres kontrakt 10.000 kr., som de selv ”besørger laante i et offentligt pengeinstitut til 4,5 % rente på 15 år.”

Hertil lover de, at anlægget med tilhørende vindmølle på Signalbakken skal være færdig 1. maj 1894, ”såfremt Vejrforholdene tillader det”. Vandværket var imidlertid først færdig til ibrugtagning den 1. juni 1894. Så kunne der leveres vand til 250 ejendomme med 2.500 individer, altså en husstand med et gennemsnit på 10.

Vandværket blev allerede dengang placeret i ”Den gamle grusgrav” i Lundbyesgade, på et areal skænket af vognmand Lundbye. Vandværket benyttede vindmøllen helt frem til sidst i 1930-erne. Dog hjulpet af, først en dampmaskine og senere en petroleumsmotor og dieselmotor i vindstille perioder.

Men da Vejgaard, som er en forstad til Aalborg, var i en rivende udvikling, blev vandværkets kapacitet snart for lille.

Derfor blev de første brønde/boringer etableret i Lundbyesgade omkring 1920, senere kom der 2 til på Signalbakken, Alle boringer er op gennem tiden blevet vedligeholdt, således at de hele tiden har opfyldt tidens krav.

Sidst i 1934, hvor der rigtigt blev brug for vand – ønskedes der mere komfort, ikke bare en hane i bryggerset, men også i køkkenet, og sidst men ikke mindst, - der kom badeværelser og ”træk og slip” toiletter. Derfor blev det nødvendigt at lave endnu en vandbeholder, således at vandværket rådede over 2 beholdere, placeret så højt som muligt i forsyningsområdet. Den nye blev placeret på Granhøj, som et tårn/højdebeholder. Den kunne rumme 630 m3. Den gamle på Signalbakken kunne rumme 680 m3.

​Der blev sidst i 1930-erne, som erstatning for vindmøllen, dampmaskinen, diesel og petroleumsmotoren, indkøbt 3 Alpha-dieselmotorer, som blev brugt helt frem til 1978, hvor vandværket permanent gik over til el. (El havde også været brugt under krigen, da der ikke kunne fås olie.) To af de gamle dieselmotorer fra henholdsvis 1937 og 39 står stadig på værket.

Den gamle kildeplads i Lundbyesgade har i mange år været forureningstruet af gifte fra de mange virksomheder i bydelen og i omegnen. For at kunne forsyne vores forbrugere med godt og rigeligt vand har Vejgaard Vandværk i mange år været på udkig efter nye kildepladser.

I 2007 lykkedes det at finde nyt og godt vand i 80 meters dybde i Golfparken. Her blevet der efterfølgende etableret 4 boringer. Selve vandværksbygningen på 200 kvm med pumper og filtre mv. blev opført på Sofivej 77-79, d.v.s. på den anden side af Hadsundvej. En 500 meter lang ledning blev skudt under skoven og Hadsundvej og forbundet med vandværket på Sofievej. I slutningen af november 2011 stod bygningen færdig og udpumpningen til forbrugerne begyndte.

Vandværket i dag.​
I dag fremstår Vejgaard Vandværk som et moderne vandværk i både gamle og nye rammer. Alt styres pr. automatik
Vejgaard Vandværk pumper i dag ca. 500.000 m3 op pr. år - ca. 331.000m3 fra Golfparken og ca. 169.000m3 fra Lundbyesgade - og sender vandet direkte ud i ledningsnettet.

Vandværket har et ledningsnet på ca. 53 km. Ledningsnettet vedligeholdes og fornyes løbende.Vandværk forsyner ca. 15.000 Vejgaard borgere med vand gennem ca. 2.900 vandmålere. På vandværket er der i dag ansat en vandværksbestyrer, en vandværksassistent og en bogholder på deltid. Bestyrelsen består af 5 personer.​

Gammel dieslmotor i Lundbyesgade​

Afgangsrør fra pumpe under pmpestationen i Lundbyesgade​

Den nye vandværksbygning på Sofievej

Skriv til os

Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

Adresse

Vejgaard Vandværk

Sofievej 79

9000 Aalborg

CVR: 76792828

Kontakt os

☎ Tlf.: 98 12 98 33

✉ E-mail: info@vejgaardvand.dk

Kontoret åbningstider:

Mandag til torsdag fra kl. 9.00 til 12.00.

​​Fredag lukket.

Her ligger vi

For at se dette Googlemap skal du acceptere marketing cookies.

Administrer samtykke